Interview Leiderdorps Weekblad

Door Corrie van der Laan

Ronde van Spanje decor van spannende detective.

Boek ■ Jammer dat de Vuelta (Ronde van Spanje), die op 20 oktober van start gaat, dit jaar niet door de bergen van de Picos de Europa gaat. Het is namelijk in dat prachtige stukje noord-Spanje dat de misdaad wordt gepleegd in ‘De fatale etappe’, het nieuwste boek van Leiderdorper Hans van Hartevelt. 

Neem een schijnbaar onverslaanbare wielrenner, Miguel Muñoz, die in één seizoen al zowel de Tour de France (Ronde van Frankrijk) als de Giro d’Italia (Ronde van Italië) heeft gewonnen en op het punt staat ook de Vuelta op zijn naam te schrijven. Waarbij hij steeds kan rekenen op excellent knechtenwerk van zijn identieke tweelingbroer Marco. Voeg daarbij wantrouwen en gekonkel in de andere ploegen, die er alles aan willen doen om te voorkomen dat Miguel een legendarische drieslag maakt. Gooi er ploegleiders met twijfelachtig moreel besef bij, en je hebt alle ingrediënten voor een fascinerende thriller.

Van Hartevelt is voor dit boek volop in de wereld van het wielrennen gedoken, vertelt hij. Een plank vol wielrenboeken in zijn werkkamer getuigt daarvan. Het was overigens geen vreemde wereld voor hem; hij is een absolute fan en zelf een enthousiast recreatief wielrenner die weet hoe het voelt om je grenzen op te zoeken en er overheen te gaan, om te rijden met ‘de pap in je poten’. “Wielrennen is een fabelachtige sport, het heeft zoveel heroïek en zoveel helden. Eén steekt er met kop en schouders bovenuit: Eddy Merckx. Maar zelfs Merckx heeft nooit de drie Rondes in één seizoen gewonnen. Dat was voor mij reden om een renner op te voeren die dat wél lijkt te lukken, die beter dreigt te worden dan Merckx. En dat mag natuurlijk niet gebeuren…”

Whodunnit

Voor wielerliefhebbers is het boek een feest der herkenning. Het staat vol met verwijzingen naar toppers en gebeurtenissen uit het wielercircuit en is gelardeerd met typische wielrentaal als ‘opgebaard over de streep komen’ en ‘iemand een kwak geven’. Daarnaast is ‘De fatale etappe’ gewoon een lekker spannende detective. Van Hartevelt laat de lezer uit verschillende hoeken meekijken waardoor je in het verhaal gezogen wordt. De ruime keuze aan verdachten en onverwachte plotwendingen zorgen ervoor dat de dader niet eenvoudig te raden is. “Ik wilde er een echte ‘whodunnit’ van maken”, zegt de schrijver, en in die missie is hij absoluut geslaagd.

‘De fatale etappe’ is het tiende boek van Hans van Hartevelt maar zijn eerste detective. Zijn oeuvre is enorm divers. Als oud-directeur van het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT) heeft hij veel gereisd en zich ondergedompeld in andere culturen. Die ervaringen nam hij mee in zijn eerste romans die zich afspelen in het verre oosten. Zijn meest bekende boek is ‘Verkwanseling van een kroonjuweel’ uit 2014 waarin hij in de vorm van een sleutelroman schrijft over de rücksichtslose manier waarop het KIT nagenoeg is wegbezuinigd. Daarnaast schreef hij onder meer een roman over het leven van de heilige Franciscus (Amandelen voor Franciscus), een verhalenbundel over eten en eetgewoonten (Vreemd eten), een boek over de impact van een misdaad in zijn directe omgeving (De kwelling) en een toekomstroman (De ontwrichting).

https://www.leiderdorpsweekblad.nl/nieuws/algemeen/61268/nieuw-boek-leiderdorper-hans-van-hartevelt-de-fatale-etappe