Archief
 

Dharamsala

 

Naar aanleiding van het boek Tibet, een culturele ontmoeting werd Hans in 1982 benaderd door de KRO om reportages te maken over Tibetanen in ballingschap. Onder anderen reisde hij in juli van dat jaar naar Dharamsala, een dorp in de Himalaya waar de Dalai Lama temidden van een Tibetaanse gemeenschap resideert. Op 6 juli was Hans te gast bij de festiviteiten die waren georganiseerd voor de zevenenveertigste verjaardag van de Tibetaanse leider in ballingschap. Hoogtepunt van het bezoek aan het bergdorp was het vier uur durende interview met de Dalai Lama. In dat interview werd niet alleen gesproken over aardse aangelegenheden, zoals het leven als kind in het Potala-paleis en zijn vlucht in 1959 uit Tibet dat door de Chinezen werd bezet, ook werd gedebatteerd over de dharma, ‘de leer’.

 

De reportages werden als een serie uitgezonden in het najaar van 1982 en het voorjaar van 1983. De serie werd besloten met een publicatie. Ook daarna bleef Hans als freelance programmamaker voor de KRO producties maken, zoals een boeddhistisch hoorspel.

 

Tibet

 

Als een van de weinige Nederlandse Tibetkenners kreeg Hans van Hartevelt van uitgeverij Schuyt & Co (Haarlem) in 1981 de opdracht om een omvangrijke internationale co-productie over Tibet te bewerken en te vertalen. Bovendien leverde hij als een van de zes auteurs een belangrijke bijdrage over het boeddhisme, met name de Tibetaanse variant ervan. Het boek Tibet, een culturele ontmoeting (ISBN 90-6097-140-X) was het eerste boek dat in de Nederlandse taal verscheen dat het mysterieuze Tibet uitvoerig beschreef. Het is voorzien van talrijke foto’s die zijn geselecteerd uit de 15.000 opnames die werden gemaakt door een team van fotografen die heel Tibet hebben doorkruist. Beelden van plaatsen, kunstwerken en rituelen die nooit eerder door buitenlanders waren aanschouwd, zijn vastgelegd. Het boek dat na een eerste druk van 3.500 exemplaren in 1990 werd herdrukt, geeft een omvangrijk overzicht van de cultuur, de geschiedenis, de religie en de schilder- en bouwkunst van het ‘Dak van de Wereld’ en is in bibliotheken nog steeds een veel gelezen werk.